CNC står for Computer Numerical Control og er oftest nævnt i forbindelse med produktionsmaskiner, som sammen med en computer hjælper til helt skarpe, ensartede og komplekse produkter, der bliver produceret. Det er som sagt helt ideelt til masseproduktion af komplekse dele, der skal være helt ens. Det gør nemlig, at de alle er helt og du undgår nogle former for afvigelser. Måden computeren får det til at ske på, er via forskellige programmeringer. Her vil der bliver tastet helt konkrete og specifikke koordinater ind, som giver det endelige og præcis udkom. 

De forskellige typer af CNC 

CNC Fræs, også kaldet CNC fræsning, er primært brugt til lige flader eller krumme overflade. Dit objekt spændes først op, så det er fastmonteret på et fræseplan. Fræse Planet bevæger sig efterfølgende i maskinens retning. Man kan altså sige, at selve emnet/objektet forbliver samme sted, mens det er maskinen, der bevæger sig

CNC drejning er ligesom fræsning en process, der er med at skabe, forme eller mindske noget. Det der dog er forskellen ved CNC drejning, er, at ved CNC fræs forblev emnet på samme sted og det var i stedet maskinen, der bevægede sig. Her er det anderledes. Ved drejning roterer emnet, når det skal bearbejdes og maskinen forbliver på samme spot. 

Fordele ved CNC fræs

Der er faktisk mange fordele ved CNC fræs/fræsning. En af tingene som er en klassisk fordel, er, at det er hurtigere end manuelt arbejde. Skulle en mand stå og skære det med håndkraft, ville det først og fremmest tage længere tid, men præcisionen ville også halte efter i allerhøjeste grad. For det er endnu en stor fordel ved CNC fræs. Det bidrager til, at du kan producere flere stykker og præcisionen er stadig helt i top – alle emner er helt ens. 

Grundet programmeringen og computeren betyder det, at selv den mest komplicerede opgave kan løses. Der er altså intet, som ikke kan ordnes med blot den perfekte koordinat og så kan det skabes.  Til sidst er det også en fordel, at der kun er én måde at gøre det på. Programmeringen og koordinatet skal være i orden, og så længe det er det, så er det bare sådan, det gøres. Der er ikke en anden, tredje eller fjerde metode, som det kan gøres på. Det gør det ret ligetil.